keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Isafjördurin tilat

This one is going to be in Finnish, sorry y'all English speakers. I'm just going through the handicrafts premises of the school here.

Elikkäs. Ajattelin tehdä pienen postauksen tämän Isafjördurissa sijaitsevan koulun ja Fab Labin tiloista, siltä varalta että tänne joku harkitsee tulevansa vastaisuudessa.
Pääasiallisena syynä tänne lähtemiseen käytännössä on Fab Lab, jossa voi opetella digitaalista suunnittelua ja asiaankuuluvaa teknologiaa. Tekniikan puolelta labrasta löytyy laser- ja vinyylileikkurit, kaksi eri 3D-tulostinta, pienikokoinen leikkuri/kaiverrin ja megaiso CNC-kone.
Vinyylileikkuri. Tällä voi leikata mm. vinyylitarroja ja tekstiiliin painettavia materiaaleja.
Vasemmalla laserleikkuri, oikealla reunassa kaiverrin, jolla voi esmes kaivertaa piirilevyjä.



Pienempi ja isompi 3D-tulostin. Ensi viikolla pitäisi aloittaa näihin tutustuminen!

CNC-leikkuri.

Yksi labran omista väkerrysalueista.


 Koulusta löytyy lisäksi tilat puutöille ja metallitöille. Tekstiilipuolta koulussa ei ole, mutta kaupungin keskustasta löytyy mm. räätäli, joka kuulemma on kovasti yhteistyöhaluinen ja mukana projekteissa tarvittaessa. Metallitöitä silmälläpitäen kohtalaisen lähellä (noin 45 min autolla) on Þingeyrin kylä (Thingeyri), jossa sijaitsee vanha sepän paja. Kylään on myös suunnitteilla Fab Labin etäpesäke.

Itse olen menossa labran esimiehen Thorarinnin kanssa vierailulle Þingeyriin ensi viikolla ja siitä parin viikon päästä pitäisi viettää siellä muutama päivä oman projektityön parissa. Raportoin lisää asiasta tänne, kunhan projekti lähtee kunnolla käyntiin, mutta ideana olisi tehdä yhteistyötä seppien kanssa ja valmistaa tänne paikalliselle koululle oma sulatusuuni ja tehdä sitten alumiinivaluja workshopissa kiinnostuneiden koululaisten kanssa.

Kuvia koulun tiloista katkon jälkeen ->


Perusaluetta työpöytineen

Sorvirivistö

Hitsauspisteitä on tosi monta ja jokaisella on oma koneensa ja työpisteensä reunasuojineen. Käsittääkseni onnistuu niin TIG-, kuin MIG- ja pillihitsauskin.





Koulussa voi opiskella myös koneistusta ja konehuoltoa, joten harjoitelumalleja löytyy useita.

Kalateollisuus on täällä kova juttu, joten useat oppilaista suuntaavat alalle. Eri laivanosia harjoitteluun löytyy siis myös.
 Puutyötiloista:

Leikkureita, sahoja ja sirkkeleitä oh my.

Yleistyötiloja.
Vasemmalla jonkinlainen tasohiomakone, keskellä mekaaninen puristin ja oikealla kone, jolla voi tehdä erinäisiä sormiliitoksia. Kuvasta jäi pois vielä aivan vasemmalla seinustalla oleva laite, jonka kanssa voi ommella (?) puunkappaleita yhteen. Wtf.

Pari erilaista sirkkeliä.

Ruiskumaalaushuone.
Ja se siitä tällä kertaa. Kysymyksiä saa esittää, mikäli haluaa jotain tietää lisää :)

- Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti